понеделник, 27 януари 2014 г.

Шофиране при сняг и лед

Съвети за безопасно шофиране


Най-добрият съвет за шофиране в лоши зимни условия е да не шофираш изобщо, ако е възможно да го избегнеш.
Не излизай с колата, докато снегорините и опесъчаващите камиони не са имали шанс да си свършат работата и отдели допълнително време за пътуване до мястото, накъдето си се запътил.
Снимка: Иван Бакалов, e-vestnik.bg
Ако ти се налага да караш в снежни условия, провери дали колата ти е подготвена:
  • провери спирачките и акумулатора
  • провери нивото на антифриза и температурата, до която издържа без замръзване
  • провери състоянието на гумите - налягане, дълбочина на шарката, дали са зимни
  • виж дали имаш достатъчно гориво - в зимни условия винаги е добре да имаш повече от необходимото
  • редно е да имаш под ръка лопата, кабели за подаване на ток, въже за дърпане, вериги за сняг, светлоотразителна жилетка и триъгълник, стъргалка за лед и метла.
  • също така е хубаво да имаш засищаща, високоенергийна храна под ръка и топло одеало - в случай, че закъсаш
Полезно е да практикуваш шофьорските си умения на заснежен, празен паркинг или друг подобен терен, за да се запознаеш с това, как се държи автомобила ти при подобни условия.

При каране по заледени пътища

  1. Намали скоростта на движение и си остави достатъчно пространство за спиране. Редно е да оставиш поне три пъти по-голяма дистанция от обикновено между твоята кола и тази пред теб.
  2. Натискай спирачката нежно, за да избегнеш поднасяне. Ако колелата започнат да блокират, отпусни спирачката.
  3. Включи фаровете, за да те виждат другите участници в движението.
  4. Недей да използваш круиз контрол (темпомат).
  5. Бъди особено внимателен на мостове, надлези и слабо използвани пътища - те се заледяват първи.  Дори при температури около и малко над нулата, ако настилката е мокра, може да се натъкнеш на заледявания в сенчестите участъци или на открити пътища, като мостовете.
  6. Недей да изпреварваш снегорините и опесъчаващите камиони. Най-вероятно пътят пред тях ще е в по-лошо състояние от този зад тях.
  7. Не си мисли, че автомобилът ти може да се справи с всякакви условия. Дори автомобили 4х4 и такива с предно предаване може да се затруднят в зимните условия.

Ако задните колела поднесат

  1. Отпусни спирачката, ако нейното натискане е причина за поднасянето на задните колела.
  2. Опусни газта, ако задните колела са загубили сцепление (основно при автомобили със задно предаване).
  3. Натисни педала на съединителя или превключи на неутрална предавка (при автоматична скоростна кутия).
  4. Гледай пътя пред теб в посоката, в която искаш да отидеш и обръщай внимание как се държи автомобилът и как "отговаря" на твоите маневри.
  5. За да възвърнеш контрол, внимателно завий в посоката, в която искаш да отидеш. Ако задните колела поднасят наляво, завий наляво. Ако поднасят надясно - завий надясно. Може да се наложи да завиваш наляво и надясно няколко пъти, докато възвърнеш контрол над автомобила.
  6. Щом автомобилът се изправи, включи отново на скорост (отпусни съединителя).
  7. Ускорявай внимателно.
  8. Шофирай с безопасна скорост.

Ако предните колела поднесат


Предните колела поднасят при силно натискане на спирачката, рязко подаване на газ или прекалено висока скорост за пътните условия. Когато предните колела поднесат, не можеш да управляваш посоката на завиване. За да възстановиш контрола:
  1. Отпусни спирачката, ако предните колела са поднесли заради нейното натискане.
  2. Отпусни педала на газта, ако предните колела са загубили сцепление (най-вече при предно предаване).
  3. Натисни педала на съединителя или превключи на неутрална предавка (автоматик).
  4. Изчакай, докато предните колела възвърнат сцеплението си към пътната настилка. Докато предните колела се хлъзгат напречно на пътя те ще намалят скоростта на автомобила и сцеплението ще се възстанови. Когато това стане, завий в посоката, в която искаш да отидеш.
  5. Отпусни съединителя или превключи на drive (автоматик).
  6. Ускорявай плавно.
  7. Шофирай с безопасна скорост.

Ако четирите колела поднесат


Понякога всичките четири колела губят сцепление - основно при висока скорост или лоши пътни условия. За да възстановиш контрола:
  1. Махни крака си от спирачката или газта.
  2. Натисни съединителя или превключи на неутрална предавка (автоматик).
  3. Завивай в посоката, в която искаш да отиде предницата на автомобила.
  4. Изчакай, докато колелата възвърнат сцеплението си.
  5. Отпусни съединителя или включи отново на drive (автоматик).
  6. Шофирай с безопасна скорост.
ВАЖНО: Независимо от типа поднасяне - само предни, само задни или всички колела наведнъж - завивай в посоката, в която искаш да отидеш. Това означава колелата да сочат в посоката, която искаш. Дори да няма ефект веднага, недей да завиваш прекалено силно - ако направиш това, в момента в който колелата възвърнат сцеплението си, прекалено силно навитият волан най-вероятно ще те изненада и ще се озовеш в огледална на първоначалната ситуация.

Безопасно спиране


Правилното спиране е важно за безопасното шофиране в зимни условия. Понеже спирането на хлъзгав път отнема повече време и е необходима по-голяма дистанция:
  • оставяй повече дистанция между твоя автомобил и този пред него
  • наблюдавай пътя - колкото можеш по-далеч напред
Ако автомобилът не разполага с ABS система, най-добрият начин да спреш на хлъзгав път е да натиснеш спирачката, но не чак толкова силно, че колелата да блокират. Ако натиснеш спирачката прекалено силно и колелата блокират (спрат да се въртят), освободи педала леко, колкото колелата отново да започнат да се въртят. Когато това се случи, веднага натисни педала на спирачката отново с малко по-малко усилие от предния път.

ABS е система, която ти позволява да завиваш докато спираш рязко. Тя предотвратява блокирането на колелата - когато сензорите засекат блокиране, системата освобождава достатъчно усилие, за да може колелата да се въртят, докато спираш рязко. Ще усетиш, че педала на спирачката пулсира силно срещу крака ти и може би ще чуеш механичен звук. Не ВДИГАЙ крака си от педала на спирачката. При необходимост от бързо спиране, натисни педала на спирачката рязко и силно. ABS системата няма да удължи спирачния път.

Ако затънеш

  1. Недей да буксуваш излишно. Така само ще вкопаеш колелата по-дълбоко.
  2. Завий няколко пъти наляво-надясно, за да разбуташ снега.
  3. Подавай деликатно газ, докато съвсем леко отпускаш съединителя, за да избегнеш приплъзване. Може дори да използваш 2-ра предавка вместо първа, за да минимизираш шанса за приплъзване. Ако това не е достатъчно:
  4. Опитай да залюлееш автомобила напред-назад. Първо леко напред на първа или втора предавка, после леко назад на задна предавка. Всеки следващ път колата трябва да отива все по-напред и все по-назад. Ако този ефект не се наблюдава, премини към следващата точка. Ако автомобилът е с автоматична скоростна кутия, включи на Drive и тръгни напред, докато колелата започнат да буксуват. Веднага натисни спирачката и, докато я държиш натисната, превключи на задна предавка. Подай леко газ до момента, в който колелата отново започнат да буксуват и веднага натисни спирачка. Повтори последните стъпки, докато изкараш колата. Отново, ако не се увеличава изминатата дистанция при всяко следващо придвижване напред или назад, премини към следващата точка.
  5. Използвай лопата, за да изчистиш снега пред колелата и под колата.
  6. Разпръсни пясък, трици, чакъл или сол пред колелата, за да подпомогнеш сцеплението.
Прочитането на тази статия не те прави автоматично и гарантирано подготвен за всяка ситуация. Използвай информацията при нужда, но имай предвид, че съобразяването с пътните условия и собствените умения е най-добрата гаранция за шофиране без произшествия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар